Duurzaamheid | Een kwestie van cultuur

14/03/2023

DUURZAAMHEID | Een kwestie van cultuur

De gevolgen van klimaatverandering zijn gigantisch. Grote delen van onze planeet worden onleefbaar. Dit vraagstuk vraagt om meer dan alleen maar technologische oplossingen. We moeten onze cultuur fundamenteel onder de loep moeten nemen en die veranderen Dan is de vraag natuurlijk, wat is cultuur? En hoe werkt cultuur?

In deze video legt Walter Faaij uit dat cultuur een gedeelde betekenis en aangeleerd gedrag is. En die betekenisvorming is een rommelig proces, waarop sommige mensen meer invloed hebben dan anderen. Hij gaat in op het stollen van cultuur binnen organisaties, zoals overtuigingen en kernwaarden. Dit gaat verder naar de fysieke wereld: systemen, werkprocessen, inkoopprocedures. Of, hoe richt je je kantoorpand in? Wie werken er in je organisatie? En denk bijvoorbeeld ook aan symbolen zoals logo’s.

Om duurzame verandering te laten plaatsvinden moeten we die bestaande stolling ontstollen. We moeten deze vloeibaar maken. Als het lukt om het oude te ontstollen en een nieuwe stolling te laten plaatsvinden, dan kunnen we betere bedrijfsculturen bouwen. Maar alleen de fysieke omgeving veranderen is niet voldoende voor een fundamentele cultuurverandering. En omdat cultuur nou eenmaal gedeelde betekenis is en tussen mensen zit is het essentieel om betere, moedige, eerlijke, open, spannende dialogen met elkaar te voeren. Alleen op deze manier kun je met elkaar betekenis geven en cultuur veranderen.

Duurzaamheid is een kwestie van cultuur.

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze

Meer video’s van Green Culture Lab zijn hier te vinden, of direct via ons YouTube kanaal: / @greenculturelab