Cultuurverandering

Verduurzamen is cultuur veranderen

Je wilt een groene tribe bouwen. Je wilt duurzaamheid in het hart van je organisatie verankeren. En in de hoofden van je collega’s natuurlijk. Duurzaamheid en impact moeten het nieuwe normaal worden. Maar van waarden en normen wordt niemand warm. Of koud. Dus hoe krijg je ze mee?

“Het succes van MVO hangt voor 60 procent af van de cultuur binnen de organisatie, de mindset en het gedrag van individuen”

– prof. dr. André Nijhof

Je wilt een beweging bouwen. Geen belerende vinger opsteken. Wel mensen verleiden om mee te doen. Een aanstekelijk verhaal neerzetten. Experimenteerruimte creëren. Zodat mensen hun eigen oplossingen kunnen vinden. Want met elkaar weet je zoveel meer en kom je zoveel verder.

Je wilt de ongeschreven regels herschrijven. Met groene inkt. En duurzaamheid in het DNA van de organisatie krijgen. Samen de wereld mooier maken. Verduurzamen is cultuur veranderen, cultuur bouwen.

Cultuur veranderen is net als backpacken

Cultuur veranderen is net als backpacken. Met een globaal reisplan op weg gaan. Onderweg je plan aanpassen of omgooien, een extra tussenstop maken, soms een bestemming overslaan. Nieuwe mensen ontmoeten, maar ook afscheid nemen, en dealen met onverwachte omstandigheden. Jezelf overwinnen. Je weet nooit precies hoelang het duurt. En wat je onderweg tegenkomt. Maar je komt als rijker mens weer thuis. Door schade en schande wijs geworden. Een ervaring rijker. Veranderd. 

Hoelang een geslaagde cultuurverandering duurt? Wanneer het ‘af’ is? Moeilijk te zeggen. Hangt van je vraag en je organisatie af. En mensen kun je maar tot op zekere hoogte in een projectplan stoppen. En verandering gaat altijd over een verschuiving van de macht. Dus we gaan samen op reis. Ontwerpen onze reis zorgvuldig met een aantal processtappen. En gaan dan samen op pad. Het onbekende tegemoet. Samen doen wat nodig is.

Culture change is like backpacking

Cultuur veranderen zonder blauwdruk

De blauwdruk voor een geslaagde cultuurverandering bestaat niet. We gebruiken het sociale weefsel dat er al is en bouwen een beweging. We putten daarvoor uit onze ervaring en het rijke gedachtegoed van Viral Change. Uiteindelijk gaat cultuur over gestolde betekenis. Om die gestolde overtuigingen te ontstollen zijn een aantal dingen nodig:

  • Green rebels. Een handpicked, divers samengesteld team met mandaat en budget en de opdracht om de organisatie van binnenuit te veranderen. Zij zijn de motor van de verandering en organiseren micro-interventies om de bestaande patronen te doorbreken en de organisatie in beweging te krijgen.
  • Besmettelijke verhalen. Een goed verhaal heeft meer impact dan cijfers en spreadsheet. De green rebels bouwen een sterk verhaal. Een narrative of change verleidt mensen om onderdeel van de beweging te worden. Door verhalen kunnen we samenwerken en een nieuwe werkelijkheid bouwen.
  • Transformationele dialoog. In tijden van transitie worden nieuwe spelregels geschreven en dat geeft verwarring. Om cultuur te veranderen moet je nieuwe betekenis geven, ruimte creëren voor niet-weten en ongemak. Kampvuren aansteken. Echte gesprekken voeren. Cultuur verander je niet met meer papier.

Hoe wij cultuurverandering aanpakken 

OK, even concreet.

We werken met een procesmodel. Dat is natuurlijk niet in marmer gebeiteld. Maar het geeft ons wel houvast. Vertelt ons waar we zijn. En geeft een routekaart. Met alle ruimte om daarvan af te wijken als dat logischer is. Samen doen wat nodig is. We werken in vier fases: challenge and ambition, culture scan, sensemaking process, strategy for change.

Meer weten? Lees dan onze whitepaper waarin we deze aanpak uitgebreid toelichten. Of check deze video!

Download Whitepaper Procesmodel Cultuurverandering

Wat onze klanten zeggen?

Samen met Walter hebben wij een “Culture Conversations” Campagne opgezet met lokale gesprekken op vijf werelddelen in al onze verschillende bedrijfstakken.

Zoek je een combinatie van solide (academisch bewezen) kennis, creativiteit en inlevingsvermogen voor je cultuurvraagstuk… Call Walter! 

Lees hier meer over de samenwerking!

Willemijn Brouwer, Corporate Sustainability & Lead Internal EngagementDSM
DSM

Daar wil ik meer over weten!

Vul dit formulier in of stuur een e-mail naar walter@greenculturelab.com. Binnen een werkdag krijg je antwoord met een datumvoorstel voor een telefonische intake. Kosteloos natuurlijk. Maken we daarna een offerte. Lekker duidelijk waar je ‘ja’ op zegt. Of nee. En als je nog vragen hebt, bel gerust.

Waar we dan nieuwsgierig naar zijn

  • Hoeveel medewerkers, afdelingen en locaties moeten we meenemen in de scan?
  • Hebben jullie al ideeën bij het tijdspad?
  • Wat kunnen jullie alvast vertellen over de vraag en context?
  • Heb je een organogram? Stuur het mee, dan begrijpen we organisatie sneller.

spacer 450x650
Walter Faaij
  • +31 (0)6 19792849

Afspraak maken? Meer informatie?

Vul dit formulier in of stuur een mail naar walter@greenculturelab.com

Je krijgt dezelfde dag nog antwoord. En als je toch nog vragen hebt, bel gerust.