Provincie Noord-Brabant Proeftuin Sterke Communities

DE VRAAG

Brabant werkt met initiatieven in de samenleving waarin mensen zich inzetten voor een inclusieve samenleving, een schoner milieu, circulaire economie, etc. De provincie helpt deze initiatieven door het organiseren van kennis en training, het verbinden van netwerken, en het aanjagen van veranderingen.

Er waren meerdere initiatieven (Herenboeren, Samen leren in de Wijk, Groene Vrijwilliger, Sterk Brabant) met vragen over hoe je je leden het beste bindt, hoe je leden kunt activeren, hoe je nieuwe groepen kunt aantrekken? Hiervoor was geen voor de hand liggend aanbod te vinden. Via via kwamen we uit bij kennis over tribes en de kracht van rituelen (De Corporate Tribe).

Walter Faaij werd ons vervolgens door de auteurs aangeraden vanwege zijn expertise op het gebied van organisatiecultuur, inclusie en duurzaamheid.    

DE IMPACT

We hebben drie heel verschillende initiatieven uitgenodigd om in een proeftuin, met begeleiding van Walter, aan de slag te gaan. Dat liep van begin 2019 tot eind 2020. De initiatieven (communities) zijn door de kennis en reflectie van Walter anders gaan kijken naar hun uitdaging.

Er is inzicht in wat kan helpen versterken en ieder heeft een koers. De een is nu bezig met het verhelderen van de narrative (wat bindt ons), de ander met meer aandacht voor de mensen (Love), de derde met een nieuwe narrative om een bredere/jongere groep aan te spreken. We geven de initiatieven de tijd om tussen bijeenkomsten in te werken aan ontwikkelingen. Dit loopt nog.  

Voor ons was dit traject enorm waardevol. De communities hebben er veel van geleerd. Allereerst dat de twee kwaliteiten “power en love” er altijd moeten zijn in een groep. Belangrijk om als leider een goed gevoel te ontwikkelen voor wat wanneer meer aandacht nodig heeft. Dominantie van een van de twee kan tot ineffectieve groepen leiden. 

Inzicht in hoe rollen in tribes zijn verdeeld, waarom duidelijke rolverdeling mensen bindt, hoe je zou moeten omgaan met een ander geluid in de groep, wat verschijnselen zijn als het fout gaat. 

De presentaties waren al heel interessant maar door de reflectie van Walter op praktijksituaties in de 3 initiatieven, werd duidelijk hoe je kennis kunt omzetten in acties.

Dit soort reflecties zou ieder bedrijf of initiatief af en toe moeten organiseren om een gezonde cultuur te blijven houden.  

Petra van Dijk, Provincie Noord-Brabant

DE PROEFTUIN IN BEELD

https://vimeo.com/463040761
Groene Vrijwilligers
https://vimeo.com/463041322
Herenboeren (Boxtel)

https://vimeo.com/463041976
Samen leren in de Wijk

ONZE ERVARINGEN

“Heel prettig. Walter is uitermate begaafd in het aansluiten bij verschillende mensen. Hij observeert eerst wat de sfeer/cultuur is. Hij oordeelt niet waardoor heel snel al een sfeer ontstaat waarin iedereen open is. De openheid over wat er speelt, in combinatie met handreikingen over wat je zou kunnen doen om iets te veranderen, maakte alle bijeenkomsten heel interessant.

Walter brengt in de samenwerking overduidelijk in praktijk wat hij in zijn verhaal ook vertelt: hij bewaakt de actie/voortgang en goede sfeer (power en love) in de samenwerking. Bovendien kan hij soepel bemiddelen daar waar iets niet lekker loopt.

We raden het iedereen aan met Walter te werken. Gun jezelf als organisatie om de paar jaar zo’n reflectie op je cultuur. Walter observeert als een fly on the wall en gaat daarna over zijn observaties met je in gesprek. Het is verrassend om te horen wat leiders kunnen leren van de kennis uit de antropologie.”

Petra van Dijk, Provincie Noord-Brabant
Provincie Noord-Brabant

Wil je meer weten over Green Culture Lab?

Hier vindt je uitgebreidere interviews met onze klanten. En voor een overzicht van al onze opdrachtgevers, klik hier!

Meer informatie over een lezing, een kampvuurgesprek of een cultuurtraject in jouw organisatie? Of wil je graag sparren over een vraagstuk rond duurzaamheid, leiderschap en cultuur veranderen? Stuur ons een bericht en we nemen snel contact met je op.

Contact