Wat onze klanten zeggen

IKT Twente

“Walter brengt de menselijkheid terug naar de zaal. Het start bij herkenbaarheid, maakt een brug naar principes en voegt oprechte waarde toe aan onze belevingswereld en dus het event. Walter is fijn om naar te luisteren en ook in de voorbereidingen hebben we goed contact gehad. Het verhaal van Walter balanceert minutieus tussen serieuze ernst en gelaagde humor. Waardoor je soms op het puntje van je stoel zit, maar ook soms achterover leunt vanwege de herkenbaarheid. En dat tijdens een keynote over CSRD en Duurzaamheid in je DNA. ”
– Marieke Bolink-Kleine Snuverink, manager relaties & events @ IKT (maart 2024)

“Wij kijken super tevreden terug op het event Sustainable Finance & Climate Risk 2023 wat mede dankzij Walter een enorm succes was! Deelnemers waardeerden Walter’s keynote Building Cultures of Sustainability ontzettend goed met een 8.1. Een van de reacties: Walter’s keynote touched upon the real challenges that we are facing as an organization from a very interesting perspective, corporate anthropology.”
– Arwen Slaman, Congres organisator Sustainable Finance & Climate Risk

“Wat mij tijdens het cultuurtraject enorm en positief heeft verrast, is dat tijdens de tweedaagse mensen zich al snel open op durfden te stellen. Daardoor groeiden ze veel meer naar elkaar toe. Het hele proces was het toen eigenlijk al waard! Het was echt heel mooi om te zien, vooral omdat we (als management) dit niet zo snel al hadden verwacht. Medewerkers hebben later ook aangegeven dat ze blij waren met de toon van de sessie en ook hoe de medewerkers, maar óók de bestuurder en het management zich kwetsbaar durfden op te stellen. Die kwetsbaarheid, dat dat mocht en goed ontvangen werd, was heel mooi. Mensen voelden zich daardoor veilig, echt het gevoel ‘we mogen alles zeggen’.”
– Michiel Sluijsmans – Directeur/Bestuurder

“De training Duurzaamheid in je DNA van Walter en Ilse kwam voor mij op een ideaal moment. Na al enige kennis opgedaan te hebben van duurzaamheid en organisatie antropologie bracht “duurzaamheid in je DNA” deze twee werelden perfect samen. Overigens is het zeker geen vereiste om met voorkennis deze training in te gaan. Walter en Ilse begeleiden je, als ware sjamanen, in je reis en reiken je de nodige kennis en kunde aan om in jouw organisatie een blijvende impact te maken op de organisatiecultuur en deze bij te laten dragen aan een mooiere, duurzame wereld.”

“Wat mij het meest bijgebleven is, is hoe je cultuur kan zien als gestolde betekenis van overtuigingen. Dit vertaalt zich dan weer door tot allerlei zaken die we kennen vanuit organisaties, zoals regels, structuren en beleid. Kortom, cultuur is – vaak onbewust – een essentieel onderdeel van hoe wij organisaties vormgeven en runnen. Laat het nou net deze training zijn die je helpt om dit bloot te kunnen leggen en een duurzame verandering te maken!” 
– Kevin Elferink, HR Consultant

“Wat me het meest is bijgebleven van de masterclass Building Green Tribes van Walter Faaij is dat ik mijn organisatie als ’tribe’ kan bekijken. Dit helpt enorm om cultuur in onze organisatie te begrijpen en erover te praten. Cultuur is niet één waarheid maar is iets dat we samen met elkaar betekenis geven. Net als duurzaamheid. En kampvuurgesprekken helpen daar enorm bij.”
Yoeri Schenau, Sustainability lead

“Walter verzorgde de keynote Duurzaamheid is een kwestie van cultuur tijdens de opening van onze klimaatweek 2023. Het ging over begrijpen, bouwen en veranderen, zonder te verzanden in goed of fout. Zijn nieuwe begrip liminaliteit, tussentijd, hielp het gehoor om te zien dat/hoe je, met geduld en volharding, de sprong kunt maken van het heden naar een geambieerde toekomst. Walter heeft in Nissewaard het kampvuur aangestoken, hetgeen inmiddels heeft geleid tot een aantal zielsgesprekken over duurzaamheid. Cultuur komt van binnenuit.”
Han Nichting – programmamanager Duurzaamheid a.i.

“Walter hanteert tijdens zijn masterclass Building Strong Tribes een ijzersterke werkvorm om onze mensen direct ‘cultuur’ te laten voelen, waarna ze er opeens van alles over willen weten en daar kan hij dan weer heel boeiend uitleg over geven.”
– Ernst Molier, Senior Adviseur

“Walter is kampioen in “holding space”. In dit cultuurtraject vroegen de deelnemers continu naar bevestiging hoe ze het beste een kampvuurgesprek konden voeren en hoe wij (hun) succes zouden definiëren. Hoewel ik geneigd ben dan allerlei antwoorden en oplossingen aan te dragen is het vaak veel effectiever even niks te zeggen en iemand “over de klif te kussen ipv duwen”. Deze vorm van nudgen leidt uiteindelijk tot meer eigenaarschap én enthousiasme bij alle betrokkenen.

Ik vond het ontzettend fijn aan Walter dat hij in dit cultuurtraject meerdere rollen met zich meebracht: de Corporate Antropoloog met vele feitjes en anekdotes, de Trainer tijdens de Masterclasses en mijn Sparringspartner voor het volledige programma. Met name in die laatste rol gaf hij mij vertrouwen en bij tijd en wijle een kleine hint als ikzelf dreigde te verzanden in reflexen van de cultuur die we juist probeerden te veranderen (oh ironie!).”

Willemijn Brouwer – Corporate Sustainability & Lead Internal Engagement

“De training Duurzaamheid in je DNA was voor mij herkenning, warm gelijkgestemd en kritisch, netwerk, professioneel, betekenis, kampvuur, richting, ideeën en oplossingen. Het waren 2 intensieve dagen want veel informatie en indrukken, maar het was zo fijn om met gelijkgestemden van gedachten te wisselen en te horen waar zij mee bezig zijn en tegenaan lopen. Het was een belangrijke aanzet tot actie.”

“Wat leverde Duurzaamheid in je DNA mij op? Heb je even? 😊 Een greep uit wat ik meenam: De businesscase is zo goed als rond, de techniek eigenlijk ook, maar waarom doen we het dan niet? > cultuur, de antropologische blik, niets heeft betekenis van zichzelf, kampvuurgesprek, Green Rebels, dingen doen en laten zien wat allemaal al gebeurt! En netwerk. En nu: ik zet acties uit, ben gerichter in gesprek binnen UWV en richt zelf een Green Team op.”
– Bart Everts, manager UWV

“De masterclass Building Green Tribes van Walter Faaij heeft mij handvatten gegeven, een opstapje, om bepaalde zaken en observaties binnen mijn organisatie bespreekbaar te maken. Om verandering te genereren moeten we aan de slag met de onderstroom in onze organisatie. Dit heeft tijd en vertraging nodig, een mooie manier om daar aandacht aan te geven is in een kampvuurgesprek!”
Erin Troost, Manager Programma’s en Projecten

Ampelmann

“Walter heeft tijdens het kampvuurgesprek een open sfeer weten te creëren waardoor mensen opstonden en aangaven dat ‘Dare to make a difference’ niet altijd makkelijk is voor iedereen. Hier haakten medewerkers op aan. Deze openheid zorgde voor een positief effect op de dag zelf en ook later in de organisatie. Het event en het gesprek heeft ons gemeenschappelijke taal gegeven om het gesprek met elkaar over onze kernwaarden te voeren.”
Annelore van Thiel, Directeur People & Organisation

“Ik raad leiders en organisatie een kampvuurgesprek onder begeleiding van Walter aan omdat het inzicht geeft in wat er werkelijk leeft in een groep. Het kampvuurgesprek, toen ik mij, in de werkvorm van openhartig luisteren, kwetsbaar opstelde, voelde ik wat er leefde in mijn ’tribe’. Dat gaf mij waardevolle sturingsinformatie op de koers en de gang van zaken. Heel anders dan een MTO.”

Marko Hermeler, Interim Directeur-Bestuurder

“Een kampvuurgesprek draagt bij aan een positieve beweging in de organisatie die niet alleen voelbaar is op het moment van het kampvuurgesprek zelf. Ook in de dagen erna merk je dat mensen aan het denken zijn gezet en hun gedrag en handelen veranderen. Vanuit de besluiten aan het einde van dit kampvuur volgen acties, met dezelfde drijfveren. Dat betekent dat je er altijd op kan terugvallen dat iets gezamenlijk tot stand is gekomen. Het goede gesprek en de bijpassende chemie die vanuit openheid ontstaat bij het kampvuurgesprek maakt dat mensen tegen elkaar zeggen: “je had erbij moeten zijn”.

Maartje Ebben- Senior Beleidsmedewerker Onderwijs

Wil je meer weten over Green Culture Lab?

Hier vindt je uitgebreidere interviews met onze klanten. En voor een overzicht van al onze opdrachtgevers, klik hier!

Meer informatie over een lezing, een kampvuurgesprek of een cultuurtraject in jouw organisatie? Of wil je graag sparren over een vraagstuk rond duurzaamheid, leiderschap en cultuur veranderen? Stuur ons een bericht en we nemen snel contact met je op.

Contact