Green Culture Lab Herfst update

21/12/2021

Hoog tijd voor hét gesprek over duurzaamheid & cultuur!

Het is herfst. Met zon, wind en regen. Veel regen. En daar heb ik van genoten. Weekje met het gezin naar de achterhoek. Bladeren schoppen en plassen stampen. De boel even de boel laten. En deze dagen vindt de COP26 in Glasgow plaats. Men zegt de belangrijkste sinds 2015 in Parijs. Dat is makkelijk om te zeggen, maar veel moeilijker om naar te handelen!

In 2021 zijn we verder verwijderd van de klimaatdoelen die we ons gesteld hadden dan toen we in 2015 begonnen. Bizar. De snelheid waarmee ons klimaat verandert en onze samenlevingen zich moeten aanpassen vraagt om leiderschap. Leiderschap om moedige keuzes te maken die niet iedereen bevallen. Die op korte termijn geld kosten. Maar die de samenleving duurzamer en inclusiever maken, robuuster.

Duurzaamheid vraagt ook om ander gedrag. Het is al ingewikkeld om als individu te veranderen, maar we staan voor de uitdaging om dat collectief te doen. Daarmee praten we over een enorme maatschappelijke transitie, systeemverandering én cultuurverandering. De uitdaging is om de ruimte en tijd te scheppen voor goede gesprekken over de essentie. Over wat goed leven betekent. Over wat een rechtvaardige samenleving is. Over wat duurzaamheid betekent. Over hoe we ons tot de aarde verhouden. En tot elkaar. 

Wij noemen dat kampvuurgesprekken: moedige gesprekken, gericht op het meest wijze besluit voor het collectief. Een dialoog waar je in stapt met de bereidheid om geraakt te worden. Een kampvuurgesprek biedt ruimte voor ongemak, twijfel, onzekerheid, spanning, emoties, tegengestelde belangen en vaak conflict. Dus daar moeten we veel beter mee leren omgaan.

We hebben klimaatleiderschap nodig. Maar ook mensen die het ongemak, de spanning en het conflict kunnen begeleiden en ombuigen naar samenwerking en creatieve oplossingen. Daarover gaat ons artikel in deze herfst-update

Hartelijke groet, 

Walter Faaij

Klik hier voor meer updates van Green Culture Lab.