Kampvuurgesprek

Sterke tribes bouw je aan het kampvuur

Het kampvuurgesprek: eindelijk het echte gesprek voeren. Onder de waterlijn. Een sluimerend conflict aanpakken. Perspectieven verzamelen en horen wat iedereen nu écht vindt. Je wilt beweging. Je wilt bouwen. Impact.

Maar je wil niet alleen praten. Je wilt ook actie, besluiten nemen, door! En dan het liefst wijze besluiten die het geheel beter maken. Optimaliseren voor het collectief in plaats van maximaliseren voor een individu. 

En je wilt dat zorgvuldig doen, in verbinding met elkaar en met het hogere doel van de club. Ondanks dat het spannend is. Ondanks het ongemak van niet precies weten wat. Want je bouwt samen aan iets groters. Want jullie hebben iets te doen in de wereld.

Dan is het tijd voor een kampvuurgesprek. 
Cut the crap.

The Indaba is one of the most powerful negotiation methods I know. It requires people to get into a room, meet eye to eye, exchange perspectives and then have the willingness to find a sincere compromise. 

– Salwa Dallalah (chief organiser van 21 UN Climate Change Conferences)

Ik wil een kampvuurgesprek in mijn organisatie

Afrikaanse volksraadpleging op kantoor

Een kampvuurgesprek is eigenlijk een Afrikaanse volksraadpleging. Een krachtige gespreksmethode om wijze besluiten te nemen in complexe sociale systemen. Ons kampvuur stamt af van de Lekgotla in Botswana, maar in Zuid-Afrika hebben ze de Indaba en in Sudan de Judiya. Wij hebben de lessen verzameld, vertaald en ingedikt naar iets dat fijn werkt op kantoor.

Een Lekgotla kampvuurgesprek is geen transactioneel gesprek in een vergaderzaal op dinsdagochtend over de agenda waarvan je weet dat je nooit bij punt 9 komt. Dat is vierkant vergaderen. Een kampvuurgesprek is wel een transformationeel gesprek, een ontmoeting van mens tot mens, over een belangrijk onderwerp, waarin dat wat gezegd moet worden ook gezegd kan worden. Rond vergaderen.

kampvuur
Folketing dialogue

Wat een kampvuurgesprek oplevert

  • Transparante besluitvorming. De chief luistert goed en besluit zorgvuldig, op basis van alles dat gezegd is. De tribe voelt zich gehoord én kan de chief aan zijn besluiten houden. Een kampvuurgesprek verbindt en geeft een nieuw sociaal contract.
  • Rijke besluiten. Besluiten zijn verrijkt met ieders ervaringen, wijsheid en de minderheidsstem. Een kampvuurgesprek geeft richting en handelingsperspectief, op inhoud en proces, op korte en lange termijn. En het is kraakhelder hoe de besluiten tot stand komen. Lobbyen achteraf niet toegestaan. Voortschrijdend inzicht natuurlijk wel.
  • Draagvlak. Mensen hebben de kans hun stem te laten horen, en voelen zich daadwerkelijk gehoord. Het draagvlak voor besluiten groeit spectaculair. Zelfs als je het oneens bent. Dan ben je tenminste wel gehoord. Echt gehoord. Tenzij je er niet bent. Dan niet. Eigen schuld.
  • Rolhelderheid. Een chief moet wijze besluiten nemen. Moeilijke keuzes maken. Conflicten oplossen. Het dagdagelijkse ordenen. En de tribe levert input en doet daarna zijn best de besluiten zo goed mogelijk uit te voeren. Doen waar je van bent.
  • Verbinding. Mensen spreken als mens, delen hun ervaringen en laten zich van hun kwetsbare kant zien. Een tribe is zo sterk als de kwaliteit van de onderlinge relaties. Geen betere manier dan een kampvuur om sterke relaties te bouwen.

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze

Rond vergaderen

OK, even concreet.

We werken met een helder stappenplan en een gespreksmodel. Zo weet iedereen waar hij aan toe is. Kan de chief zich voorbereiden op zijn rol, weten de deelnemers ook wat van hen verwacht wordt en is helder welke voorbereiding nodig is. Alles gericht op het nemen van een wijs besluit voor het collectief.

Lees hier meer over onze samenwerking met DSM.

Meer weten? Download dan onze Leaflet Kampvuurgesprekken waarin we deze aanpak uitgebreid toelichten.

Download Leaflet Kampvuurgesprekken

Of download het interview met Salwa Dallalah (chief organiser van 21 UN Climate Change Conferences) over haar ervaringen met kampvuurgesprekken in de politieke praktijk.

Download Interview Salwa Dallalah

Wat onze klanten zeggen?

Samen met Walter hebben wij een “Culture Conversations” Campagne opgezet met lokale gesprekken op vijf werelddelen in al onze verschillende bedrijfstakken.

Zoek je een combinatie van solide (academisch bewezen) kennis, creativiteit en inlevingsvermogen voor je cultuurvraagstuk… Call Walter! 

Lees hier meer over de samenwerking!

Willemijn Brouwer, Corporate Sustainability & Lead Internal EngagementDSM
DSM
spacer 450x650
Walter Faaij
  • +31 (0)6 19792849

Afspraak maken? Meer informatie?

Vul dit formulier in of stuur een mail naar walter@greenculturelab.com.

Je krijgt dezelfde dag nog antwoord. En als je toch nog vragen hebt, bel gerust.