Storytelling | Betere veranderverhalen voor een duurzame samenleving

14/03/2023

STORYTELLING | Betere veranderverhalen voor een duurzame samenleving

In onze wereld heeft niets betekenis van zichzelf. De betekenis die geven wij met elkaar aan alles wat we meemaken, alles wat we zien, alles wat we ervaren. En die betekenis verspreiden we in de vorm van verhalen en verhalen geven een soort van mental frame: een mentaal perspectief op de werkelijkheid.

We denken dat het verhaal veranderd naar aanleiding van veranderingen in de buitenwereld. Maar eigenlijk gebeurd het omgekeerde: als wij het verhaal veranderen dan gaan we ons anders gedragen. Bij iedere verandering hoort een narrative of change: een veranderverhaal. Waarom is deze verandering zo belangrijk dat mensen in zouden moeten stappen? Een beweging ontstaat op het moment dat mensen ergens bij willen horen. Een goed narrative of change moet mensen verleiden om in het nieuwe verhaal te stappen en onderdeel van de beweging te worden.

We hebben nieuwe verhalen nodig. Verhalen die opnieuw betekenis geven aan deze wereld en onze plek daar in. Verhalen die ons een ander perspectief geven dan het heersende perspectief en het geloof in economische groei. Verhalen die ons verleiden, die ons in beweging brengen en die ons ook in staat stellen samen te werken aan iets groters, in een nieuwe richting. We hebben verhalen ongelooflijk nodig om met elkaar een duurzame samenleving te bouwen.

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze

Meer video’s van Green Culture Lab zijn hier te vinden, of direct via ons YouTube kanaal: / @greenculturelab