Organisatiecultuur als driver van duurzaamheid

20/04/2021

Als je een bedrijf wilt bouwen met duurzaamheid in het DNA, start dan bij je organisatiecultuur. Stop met het implementeren van strategische ‘vierkante’ plannen. En begin met het bouwen van culturen van duurzaamheid. 

Loop binnen bij Starbucks, bestel een laptop van Apple bij CoolBlue, bekijk het jaarverslag van Unilever, koop een jas van Patagonia, of boek een overnachting bij AirBnB en je voelt de energie en de bedrijfscultuur.

Cultuur is zacht, zit tussen mensen en is nauwelijks meetbaar…

Cultuur bestaat uit gedrag, gewoonten, gebruiken, alles wat je niet kunt zien maar wel for granted neemt. Cultuur zie je niet in de spiegel, maar zit tussen mensen, in de muren, in de interacties tussen medewerkers en klanten, in het vrolijke goeiemorgen van de kantinemedewerker.

Waarom staren bedrijven zich dan zo blind op strategie? Waarom beleggen we ‘organisatiecultuur’ bij een stoffige HR-afdeling, werken we uitsluitend met jaarplanningen, strategische resultaatnormen, mijlpaalplanningen en een jaarlijkse cyclus van beoordelingsgesprekken? En doen we alsof we het geregeld hebben met een missie statement en een nieuwe set kernwaarden waar iedereen zich in herkent, maar die iedereen anders invult?

Waarom blijven we denken dat we er met een middag haringhappen, een weekend abseilen in de Ardennen of een tafelvoetbaltafel in de kantine vanaf zijn? Waarom blijven we organisaties zo vierkant inrichten en besteden we zo weinig aandacht aan cultuur? Cultuur is zacht, ja, maar levert keiharde resultaten op.

“Culture eats strategy for breakfast. And for lunch”
Peter Drucker

…maar ook voor een ijzersterke organisatie en keiharde omzet

Een sterke organisatiecultuur zorgt voor grote betrokkenheid van je medewerkers bij je bedrijf en merk, en maakt dat ze bijna vanzelfsprekend die extra mile lopen. Zonder uitlijning van cultuur en bedrijfsstrategie is het branden en marketen van je merk erg moeilijk, terwijl vanuit een sterke organisatiecultuur de branding haast vanzelf lijkt te gaan.

Een organisatiecultuur die past bij de visie, missie en strategie van een organisatie maakt ambassadeurs van klanten, van medewerkers en van leveranciers, en verbindt hen tot een tribe of community. Het zorgt voor klanten die je product of dienst móeten hebben omdat het bij hun lifestyle hoort en bij leveranciers en medewerkers die trots zijn dat ze voor je bedrijf werken of daaraan leveren.

Als je een bedrijf wilt bouwen met duurzaamheid in het DNA, start dan bij je organisatiecultuur. Stop met het implementeren van strategische – vierkante – plannen. En begin met het bouwen van culturen van duurzaamheid.

Deze column verscheen eerder op TGTHR.nl, platform voor duurzaam ondernemen.