Green Culture Lab Zomerverhalen

31/07/2023

KOMKOMMERTIJD? NOT.

Wie dacht een rustige zomer tegemoet te gaan heeft het mis. Het kabinet viel vorige week, toch nog onverwacht. Over asiel. Want ‘verschillende standpunten’. Of een politiek gokje? Zuivere machtspolitiek? Welke reden dan ook, het bracht veel beweging. Een hele reeks politieke kopstukken heeft gewikt en gewogen en besloten zich niet verkiesbaar te stellen. Dus het worden spannende verkiezingen. 

Maar de val van het kabinet bracht ook stilstand. Op de grote thema’s. Stikstof, het klimaat, de ‘afwikkeling’ van Groningen, het toeslagenschandaal, de woningschaarste, vluchtelingen. En die politieke stilstand is allesbehalve wat we nodig hebben. Een tijd waarin niet alleen in Italië, Griekenland en Spanje de hitte-records sneuvelen, maar in heel Europa. Ook in Nederland.

Gelukkig gaan er ook dingen door. Frans Timmermans wist de Natuurherstelwet door het Europees Parlement te loodsen. De internationale scheepvaart moet zich gaan houden aan de klimaatwetten (hoe bizar dat de scheepvaart in 2015 in Parijs een uitzonderingspositie kreeg). 

Wetten en regels zijn een uitvloeisel van onze overtuigingen, van wat we belangrijk vinden. Dat is in hoog tempo aan het verschuiven. Als dat eenmaal gebeurt, gaan we ook onze waarden en normen aanpassen, en onze fysieke omgeving. En ons collectieve gedrag. En dat is precies de cultuurverandering die nodig is.

Cultuur verandert niet (nooit) zonder slag of stoot, maar met veel ongemak, verwarring en altijd een verschuiving van de macht. Antropologen noemen dat liminaliteit. En daar zitten we precies in. Het enige dat dan helpt is praten. Om samen betekenis te geven. Betekenis geven aan de vraagstukken die we als maatschappij hebben.

Wij werken op een laag pitje door deze zomer. Want in juni is mijn tweede zoontje geboren. Dus ik verdeel mijn tijd tussen een cultuuronderzoek voor een Scandinavische multinational en het verschonen van (wasbare) luiers 🙂

Fijne zomer!

Walter
Klik hier voor onze update Zomerverhalen.

Klik hier voor onze update Lenteverhalen.

Klik hier voor meer updates van Green Culture Lab.