Green Culture Lab Zomer update

21/07/2022

Tijd voor een nieuwe relatie met de natuur

Deze zomer-update is voor iedereen die het fort bewaakt, nog aan het werk is of gewoon lekker de mail blijft checken. Voor jou dus 🙂

De eerste dag van de Nijmeegse Vierdaagse is afgelast vanwege hitte. Deze week tikt de thermometer 38 graden aan, gewoon in Nederland. We liggen op koers voor een temperatuurstijging van 2,7 graden Celsius. Terwijl we in 2015 in Parijs afspraken om die stijging te beperken tot maximaal 2 graden, en liever nog 1,5 graad… Grote delen in de wereld worden in een hoog tempo onleefbaar. Tijd om onze relatie met de natuur te heroverwegen.

Gelukkig zie ik waanzinnig veel organisaties, bedrijven en overheden die serieus aan de slag zijn met het verminderen van hun ecologische footprint en CO₂-uitstoot. De EU heeft regelgeving aangenomen die de productie en verkoop van auto’s met verbrandingsmotoren vanaf 2035 verbied. De campagne van Burger King ‘Normal Oder mit Fleisch?‘ toont een rappe verschuiving van wat normaal is. Ik ben geen groot fan van fastfood maar mijn nieuwsgierigheid won het: de burger smaakt verdomd goed. Dat stemt hoopvol.

Tegelijkertijd zie je ook weerstand. Duitsland vecht de EU-regelgeving aan (verklaarbaar gezien haar auto-industrie), het hooggerechtshof van de VS draait het klimaatbeleid van Biden terug en beperkt de bevoegdheden van het agentschap voor milieubescherming (EPA). En dichterbij huis natuurlijk de boerenprotesten tegen de stikstofmaatregelen. Klassieke symptomen van een ordening die ter discussie staat, en van een liminale fase met verwarring, conflict en een verschuiving van de macht. Wat is normaal, en wie bepaalt dat? Verandering gaat per definitie over macht. 

We moeten anders leren omgaan met de natuur. Onszelf niet er boven plaatsen maar er in. Erkennen dat wij zelf natuur zijn, en dat we de natuur nodig hebben om te overleven. We moeten leren accepteren dat er grenzen zijn. Dat niet alles overal kan. En we moeten betere gesprekken voeren, waarin ruimte is voor alle perspectieven, óók die van minderheidsstemmen. Gesprekken waarin we oprecht bereid zijn om te luisteren naar anderen, geraakt te worden en misschien zelfs onze mening bij te stellen. Cultuur zit tussen mensen, en interactie is de sleutel in het vormen én hervormen van onze culturele overtuigingen.

Ik ga even op vakantie. Genieten van buiten zijn. Van samen zijn. En soms lekker alleen zijn. Om los te laten. Te mijmeren. Weer eens een boek te lezen. Want wat een 
intens en gaaf half jaar was het voor mij en voor Green Culture Lab. Dit najaar weer keihard de beuk erin om leiders en green rebels te helpen om duurzaamheid in het DNA van hun organisatie te krijgen. Om Green Cultures te bouwen. 

Want klimaatverandering gaat niet op vakantie.


Hartelijke groet, 

Walter Faaij

Klik hier voor onze zomer-update!

Klik hier voor onze zomer-update.

Klik hier voor meer updates van Green Culture Lab.