DSM

DE VRAAG

Door innovatie en transformatie op het gebied van technologie, maatschappij en milieu verandert onze wereld sneller dan ooit. Om deze dynamische uitdagingen het hoofd te bieden moeten we net zo snel kunnen bewegen. Iedereen bij DSM zal daaraan moeten bijdragen vanuit een cultuur die ons helpt onze identiteit en principes uit te dragen.

Onze cultuur bouwt voort op de rijke geschiedenis van DSM en toont het pad naar onze toekomst. Daarom vonden wij het erg belangrijk bij de implementatie van onze nieuwe, gesimplificeerde Cultuur Agenda alle medewerkers bij DSM de kans kregen om hun mening over de waarden en richting te vormen. Wij wilden vanuit onze P&O, Communicatie en Duurzaamheidsafdelingen een “ownership” in plaats van “marketing” campagne opzetten. 

DE IMPACT

Samen met Walter hebben wij een “Culture Conversations” Campagne opgezet met lokale gesprekken op vijf werelddelen in al onze verschillende bedrijfstakken. Onze focus lag met name op de werving en training van “Culture Champions” die werden opgeleid als facilitator om in hun eigen taal kampvuurgesprekken te organiseren over ons nieuwe cultuurkompas.

Deze collega’s kregen verschillende masterclasses en trainingsmaterialen aangeboden om te leren hoe ze de soms ‘vage’ thematiek rondom bedrijfscultuur(verandering) op een tastbare, persoonlijk wijze konden bespreken met hun peers. Dat is gelukt, want er hebben in 3 maanden tijd ruim 1200 mensen meegedaan aan 200 culture conversations.

Culture Compass DSM

ONZE ERVARINGEN

Wat vond je het meest waardevol?
Walter is kampioen in “holding space”. In dit traject vroegen de deelnemers continu naar bevestiging hoe ze het beste een kampvuurgesprek konden voeren en hoe wij (hun) succes zouden definieren. Hoewel ik geneigd ben dan allerlei antwoorden en oplossingen aan te dragen is het vaak veel effectiever even niks te zeggen en iemand “over de klif te kussen ipv duwen”. Deze vorm van nudgen leidt uiteindelijk tot meer eigenaarschap én enthousiasme bij alle betrokkenen.

Hoe heb je het werken met ons ervaren?
Ik vond het ontzettend fijn aan Walter dat hij meerdere rollen met zich meebracht: de Corporate Antropoloog met vele feitjes en anekdotes, de Trainer tijdens de Masterclasses en mijn Sparringspartner voor het volledige programma. Met name in die laatste rol gaf hij mij vertrouwen en bij tijd en wijle een kleine hint als ikzelf dreigde te verzanden in reflexen van de cultuur die we juist probeerden te veranderen (oh ironie!).

Zou je Green Culture Lab aanraden?
Ab-so-luut. Zoek je een combinatie van solide (academisch bewezen) kennis, creativiteit en inlevingsvermogen voor je cultuurvraagstuk… Call Walter! 

Willemijn Brouwer, Corporate Sustainability & Lead Internal Engagement

Wil je meer weten over Green Culture Lab?

Hier vindt je uitgebreidere interviews met onze klanten. En voor een overzicht van al onze opdrachtgevers, klik hier!

Meer informatie over een lezing, een kampvuurgesprek of een cultuurtraject in jouw organisatie? Of wil je graag sparren over een vraagstuk rond duurzaamheid, leiderschap en cultuur veranderen? Stuur ons een bericht en we nemen snel contact met je op.

Contact