Bootcamps · Antropologisch kijken

Via Human Dimensions geef ik met veel plezier deze tweedaagse training antropologisch kijken. Van binnenuit een (organisatie-)cultuur begrijpen. Manieren van luisteren en interviewen zonder meteen te willen begrijpen. Observeren en begrijpen voorbij je eigen denkkaders.

Aanpak

In deze training ligt de focus op de antropologische onderzoeksmethode van de participatieve observatie. Met technieken om open en onbevooroordeeld te kijken naar anderen, naar jezelf en naar andere groepen en cultuur.

Wij geven korte intensieve en levendige colleges, gevolgd door reflectie- en oefentijd met de mededeelnemers. Theoretisch waar moet, praktisch waar kan.

Veel van de lesstof voor deze bootcamp hebben we opgenomen in videoclips. Volgens het principe van flip-the-classroom verwachten we van je dat je deze van tevoren bekijkt en de bijbehorende opdrachten te maakt. Want, de methoden kun je uitgelegd krijgen, maar om ze te kunnen toepassen moet je vooral doen en daarop reflecteren.

Opzet

We starten de eerste dag met een inleiding in de antropologie en de methode van participerende observatie. Vrij snel gaan we aan de slag met vormen van interview en ervaren we het verschil tussen emic en etic. In de middag doen we als groep een gezamenlijk cultuuronderzoek waarin al je skills op het gebied van observeren en interpreteren op de proef worden gesteld.

De tweede dag starten we met een verdiepingscollege over antropologisch veldwerk in de praktijk, gevolgd door een individuele veldwerkopdracht in de stad. Nog dezelfde dag bespreken we jouw veldwerkresultaten; hoe was het om te doen, wat heb je gezien, hoe heb je gekeken? Wat zou je de volgende keer anders doen?

We ronden af met een afsluitend college over ethiek en antropologisch onderzoek in organisaties en als onderdeel van veranderprogramma’s.

Resultaat

In twee dagen leren we je antropologisch kijken. Switchen tussen de blik van de binnenstaander (emic) en de buitenstaander (etic). Toepassen van vormen van participatie, interviewtechnieken, antropologisch observeren. Over hoe etnografische informatie kan bijdragen aan je leiderschap, consulting, training en coaching.

Leuke bijkomstigheid: ook je vakanties en familiebijeenkomsten worden nooit meer hetzelfde. Eenmaal antropologisch leren kijken en je kunt het niet meer uitzetten.

Reacties van deelnemers

  • "Waanzinnige onderdompeling!"
  • "Fijn, de theorie in de films vooraf. Daardoor gaat het leren tijdens de dagen sneller, kan ik dingen goed plaatsen."
  • "Superdagen. Verwarrend en geruststellend tegelijk. En dat nog prettig vinden ook!" 
  • "En dat je dan denkt, leuk, Bootcamp Antropologisch Kijken. En dat je dan je oude kennis een beetje gaat afstoffen omdat je het onbewust toch al jaren wel toepast.... en dat je dan met een kop vol verwarring thuiskomt... Kijk, dat is leren!"
  • "On my way back home from the first of two day of the bootcamp anthropology. My brain is in overdrive with all the new insights I can already take with me"

Data en inschrijving

Check de bootcamp op HumanDimensions.nl
Of ga rechtstreeks naar het inschrijfformulier

Trainer | Walter Faaij
Datum | 16 en 17 september 2019 
Duur
 | 9.30 - 17.00
Locatie | Kunstkamer Utrecht
Deelnemers | max 16 mensen 
Prijs | €975,- (btw vrij ivm CRKBO registratie, inclusief lunch)
Inschrijven | via HumanDimensions.nl


Neem contact op via onderstaand formulier