About · Walter Faaij

Walter is gespecialiseerd in organisatiecultuur, cultuurverandering en duurzaamheid. Hij is oprichter van Green Culture Lab en associate partner van netwerkorganisatie Human Dimensions. Walter begeleidt organisaties en bedrijven op het snijvlak van duurzaamheid en organisatie- of cultuurverandering.

Walter Faaij (1984) is corporate antropoloog, consultant, spreker, facilitator, onderzoeker en verhalenverteller.

Walter is expert op het snijvlak van organisatiecultuur, cultuurverandering en duurzaamheid. Hij is oprichter van Green Culture Lab en associate partner van netwerkorganisatie Human Dimensions. Hij Heeft zijn wetenschappelijke roots op Groenland waar hij onderzoek deed naar de sociale effecten van klimaatverandering.

Walter helpt organisaties en bedrijven op het snijvlak van duurzaamheid en organisatie- of cultuurverandering. Omdat verandering over mensen gaat. En omdat duurzaamheid over cultuur gaat. Over gedrag, percepties en onze relaties met de wereld om ons heen. Heeft uitgebreide ervaring in het doen van etnografisch onderzoek in corporate en publieke omgevingen, het begeleiden van complexe cultuurveranderingen en fusies, directiecoaching, en het faciliteren van ingewikkelde stakeholderdialogen binnen of tussen organisaties.

Zoals alle antropologen ben ik een verhalenverteller. In 2010 woonde en werkte ik drie maanden in Groenland. Ik werd er gegrepen door de sociale impact die klimaatverandering daar dagelijks had. Ik hoorde verhalen over vissers die door het ijs gingen en nooit meer bovenkwamen, sprak vissers van wie het quotum voor dat jaar al in september op was, zag meer taxichauffeurs dan een stad nodig heeft en was getuige van de komst van big oil. Ik woonde in een land met één been in een mooi, traditioneel verleden en met één been in een ongewisse toekomst.

Op Groenland zag ik hoe sterk ecologische veranderingen en sociale verandering verweven zijn. Klimaatverandering is een sociaal fenomeen met gigantische impact op hele samenlevingen. Ik geloof er dan ook in dat duurzaamheid om meer vraagt dan technische maatregelen of een levensvatbare business case. Duurzaamheid gaat over mensen, over gedrag en routines, over een sociale verandering, een cultuurverandering in de samenleving en een mindshift op individueel niveau.

Ik wil zoveel mogelijk organisaties te helpen bij het inbedden van duurzaamheid en MVO. Ik streef ernaar iedere dag impact te hebben en de wereld een beetje mooier te maken.

En waar doe ik dat dan voor? Ik geniet ervan om in de natuur te zijn. In de eindeloze Groenlandse natuur en op het arctische Spitsbergen voelde ik me klein en kwetsbaar, in Mongolië genoot ik van de weidse steppen en bijzondere mensen. Net zo lief reis ik op een zelfgemaakt vlot over Franse rivieren of een Noorse fjord. Kamperen in Schotland, hiken in de Ardennen of een weekendje zeilen in Friesland. Het grote avontuur zit in het kleine. Bijzondere ontmoetingen met gewone mensen, dagen wachten op een bus in Bolivia. Reizen en avontuur geven mij nieuwe ogen om naar dezelfde wereld te kijken.