green culture dialoog

10/03/2021

Cultuur verander je niet met papier

Je wilt duurzaamheid in het hart van je organisatie verankeren. En in de hoofden van je collega’s natuurlijk. Dilemma’s oplossen. Duurzaamheid en impact moeten het nieuwe normaal worden. Maar van waarden en normen wordt niemand warm. Of koud. Dus hoe krijg je de organisatie en je collega’s in beweging? Cultuur verander je dus niet met papier. Maar hoe dan wel?

Wij weten hoe taai het kan zijn om mensen in beweging te krijgen. Om het goede gesprek te hebben. Over spanning onder de waterlijn, sluimerende conflicten en impliciete macht. Want dat is waar verandering en dus ook de verduurzaming van je organisatie over gaat. Over wie bepaalt wat normaal is. Wij hebben een plan.

Duurzaamheid als maat voor iedere keuze

Je kunt natuurlijk van buiten naar binnen werken en in je primaire proces beginnen. Da’s best een goed idee. Je kunt ook een stap verder gaan en je hele bedrijfsvoering verduurzamen. Dan laat je alle afdelingen de duurzame doelstellingen vertalen naar hun werkelijkheid. Want duurzaamheid is voor Inkoop iets heel anders dan voor Sales of Marketing, en moet door Productie anders ingevuld worden dan door Strategie & Innovatie. En natuurlijk is het voor Communicatie weer iets heel anders dan HR. De ‘lokale vertaling’ is essentieel.

Het wordt pas echt leuk – en spannend – als je van binnen naar buiten gaat werken en duurzaamheid in de ziel van je organisatie verankert. Als dát lukt…dan zijn niet-duurzame keuzes haast onmogelijk. Dan is duurzaamheid de nieuwe normaal geworden, zit het in het hart, de hoofden en de handen van je collega’s. Dan is duurzaamheid een maatstaf voor iedere keuze geworden. 

cultuurscan duurzaamheid

“Het succes van MVO hangt voor 60 procent af van de cultuur binnen de organisatie, de mindset en het gedrag van individuen”

– prof. dr. André Nijhof

Mensen vormen cultuur

Hoe dan? Cultuur is toch complex en taai? Ja. En nee. Je kunt cultuur ontleden, aanpakken, beïnvloeden. Cultuur is namelijk een verzameling antwoorden op de vragen: wat is ons bestaansrecht en hoe verhouden we ons tot elkaar? Als je dieper kijkt, gaat dat over je missie, de doelen die je stelt, je resultaatmeting en je correctiestrategie. Maar ook over de sociale structuren, de taal die je spreekt, hoe je je leiderschap en ranking regelt en wat je straft en beloont. 

In al deze dimensies moet je duurzaamheid verankeren. Dat vraagt om het oplossen van dilemma’s, spanningsvelden en potentiële conflicten. En daar hebben mensen het gesprek voor uitgevonden. Cultuur verander je niet met papier maar door dialoog! En daar helpen we je bij.

Door het organiseren van groene dialogen lukt het je om de organisatie in beweging te krijgen, om duurzaamheid voor alle afdelingen en teams te laden met betekenis, gedragsnormen en concrete acties. Zo wordt duurzaamheid leuk en verleidelijk, voelt iedereen zich meer betrokken en bouw je samen aan een sterkere organisatie die bijdraagt aan een duurzame samenleving.

Hoe we dat doen lees je op onze pagina ‘cultuur veranderen’.

Hoe het werkt

  • Stropdas af. Samen op zoek naar dagelijkse dilemma’s en spanningsvelden. Gestructureerd de interne logica en culturele patronen ontleden. De ongeschreven regels leren zien en begrijpen hoe deze de dagelijkse keuzes van medewerkers beïnvloeden.
  • Aan het kampvuur. In dialoog de dilemma’s van alle kanten bekijken en onderzoeken. Ideeën gericht op oplossingen en interventies verzamelen. Met een helder stappenplan en een gespreksmodel. Zodat iedereen weet waar hij aan toe is.
  • Op reis. Cultuur veranderen is net als backpacken. Dus we ontwerpen met een klein team een reisgids op maat. Met ruimte voor het onverwachte. Samen zoeken naar manieren om patronen te doorbreken, de nieuwe normaal te bouwen en de organisatie in beweging te krijgen en te houden.

Wat het oplevert

  • een positieve beweging in de organisatie
  • verankering van duurzaamheid in het DNA
  • concrete invulling van duurzaamheid in alle teams
  • duurzaamheid wordt leuk en verleidelijk
  • medewerkers voelen zich veel sterker betrokken

“Mooi om te ervaren hoe in het kampvuurgesprek de mij als leidinggevende leiding gaf. De oogst was rijk en er ontstonden veel verschillende ideeën. De behoeften die uit de sessie kwamen hebben we direct handen en voeten kunnen geven.”

– Marloes Voskuilen (programmaleider re-set, Hogeschool van Amsterdam)

Het Green Culture Dialoog Model

Contact

Nieuwsgierig geworden?

Meer weten? Neem dan contact met ons op.

Meer over het Kampvuurgesprek met Green Culture Lab is te vinden op deze pagina. En bekijk deze video waarin Walter Faaij alles nog eens helder uitlegt.

Of download de modelbeschrijving waarin we het Green Culture Dialoog model uitgebreid toelichten.

Download het model

Wat onze klanten zeggen?

Samen met Walter hebben wij een “Culture Conversations” Campagne opgezet met lokale gesprekken op vijf werelddelen in al onze verschillende bedrijfstakken.

Zoek je een combinatie van solide (academisch bewezen) kennis, creativiteit en inlevingsvermogen voor je cultuurvraagstuk… Call Walter! 

Lees hier meer over de samenwerking!

Willemijn Brouwer, Corporate Sustainability & Lead Internal EngagementDSM
DSM
spacer 450x650
Walter Faaij
  • +31 (0)6 19792849

Afspraak maken? Meer informatie?

Vul dit formulier in of stuur een mail naar walter@greenculturelab.com

Je krijgt dezelfde dag nog antwoord. En als je toch nog vragen hebt, bel gerust.